KALIŲ ENDOMETRITAS

Kalių endometritas: kas tai?


Nežiūrint nuolat tobulėjančių diagnostikos priemonių, nevaisingumo problema šunų tarpe išlieka aktuali. Dažniausia priežastis, kaip žinome, yra neteisingas kergimo laikas ir/ar bloga reproduktoriaus spermos kokybė. Tačiau būna atvejų, kada net ir nustačius kalės ovuliacijos laiką, bei įsitikinus spermos kokybe, kalė vis tiek neapsivaisina. Kokios gi to priežastys?

 

Echoskopija – vertingas pagalbininkas ginekologinėje diagnostikoje

Ultragarsinis tyrimas yra vienas pagrindinių įtariant kalių nevaisingumą, kadangi leidžia įvertinti lytinių organų būklę. Reikia pasakyti, kad kiaušidžių ir gimdos patologijos yra gana dažna nevaisingumo priežastis. Tačiau kai kuriais atvejais, net ir po išsamaus ultragarsinio tyrimo, taip ir lieka neaišku kame nevaisingumo priežastis, nes viskas atrodo normaliai.

 

Kalių endomeritas?

Endometritas gana dažna patologija tokioms gyvulių rūšims kaip karvės, kumelės ir kt. Kalių fiziologija gerokai skiriasi nuo minėtų rūšių, tačiau problemos gali turėti panašumų. Taigi vertėtų pažiūrėti, kokia situacija šių gyvūnų veterinarinės medicinos srityje.

Išsireiškiant paprastai: endometritas = gimdos vidinio sluoksnio (vadinamo “endometriumu”) uždegimas (žr. paveiksliuką). Šis procesas sukuria priešišką aplinką spermatozoidams, kiaušialąstėms ir embrionams, o to rezultatas – nevaisingumas. Kumelėms endometritas diagnozuojamas atliekant gimdos sienelės biopsiją. Kalių nevaisingumo diagnostikoje tai nėra rutininė procedūra, tačiau galima – paimant mėginį tiek endoskopiniu, tiek ir atviru metodu.

Be pavadinimo

Pav.: Gimdos skersinis pjūvis, schematiškai vaizduojantis sustorėjusią, uždegimišką gimdos gleivinę.

Daugybė neatsakytų klausimų šiandien, daug vilčių juos atsakyti ateityje

 

Taigi trumpai apibrėžiant – kalių endometritas yra gimdos gleivinės uždegimas, kuris nepastebimas ultragarsinio tyrimo metu. Per paskutinius 5 metus paskelbta bent keletas mokslinių straipsnių, kurių duomenimis apie 42.6 % kalių, turinčių neaiškios kilmės nevaisingumą, buvo diagnozuotas endometritas.

Diagnostikos priemonės vis labiau tobulėja, todėl šiandien atlikti gimdos biopsiją atsiranda vis daugiau galimybių.

Žinoma, dar daug klausimų kelia ligos gydymo efektyvumas, tačiau ir šioje srityje yra tam tikrų poslinkių…