Cezario pjūvis. Kas po to?

Kalės šuniavimasis – vienas iš stresinių momentų veisėjo kasdienybėje. Visuomet tikimės, jog viskas bus gerai, tačiau niekuomet negali žinoti, kuria linkme įvykiai gali pakrypti. Vidutiniškai 15% kalių atvedimų yra vertinami kaip „sunkūs“. Jie ženkliai įtakoja naujagimių išgyvenamumo procentą – „normalaus“ atvedimo atveju naujagimių mirtingumas siekia 10-15%, tuo tarpu esant distokijai – net 40%. Taigi, jei matote, jog atvedimo metu kažkas klostosi ne taip – skubiai vykite pas savo veterinarą! Negaiškite!

Vienas iš būdų distokijos korekcijai veterinarijos klinikoje yra Cezario pjūvio operacija. Tai nėra sudėtinga chirurginė procedūra, jos technika buvo tobulinama metų metais. Svarbiausios naujienos – anestezijos protokolas ir naujagimių gaivinimo procedūros. Be jokios abejonės – tai pagrindiniai momentai šunų akušerijoje.

Dažniaisiai veisėjų užduodami klausimai po Cezario pjūvio yra du:

  1. Kada galima vėl kergti kalę po Cezario pjūvio operacijos?

Dažnai tenka girdėti, jog buvo patarta „palaukti bent metus“, arba „praleisti dvi-tris rujas“ prieš vėl sukergiant kalę. Mums atrodo, jog turėtų praeiti gana ilgas laiko tarpas po chiruginės intervencijos, kol gyvūnas „atsistatys“… Tikrovėje yra kiek kitaip. Gimdos gijimo savybės yra neįtikėtinos. Keletą kartų dėl kitų indikacijų man yra tekę operuoti kales, kurioms po Cezario pjūvio buvo praėję labai mažai laiko. Po poros savaičių praktiškai neįmanoma pasakyti, ar apskritai gimdoje yra buvęs pjūvis! Žinoma, chirurgo vaidmuo šiuo atveju labai svarbu, tačiau jei viskas buvo atlikta teisingai ir tvarkingai – faktas: gimda sugyja labai greitai. Paprastai kalė nesurujos anksčiau, nei 4 mėnesiai po Cezario pjūvio, o tai reiškia, kad gimda bus pilnai atsistačiusi. Taigi, jei nėra kitų kontraindikacijų, kalę galima kergti.

  1. Jei kalei kartą atliktas Cezario pjūvis, ar tai reiškia, jog jai to reikės ir sekančių gimdymų metu?

Jei trumpai drūtai: ne. Žinoma – tai priklauso nuo daugelio faktorių, ypač tų, kurie predisponuoja disktokiją. Tačiau prieš tai buvęs Cezario pjūvis nėra jų tarpe. Man yra tekę matyti daugybę kalių, kurios normaliai pagimdė, nepaisant to, jog prieš tai buvo operuotos. Tačiau visuomet rekomenduotina situaciją iš anksto aptarti su savo veterinaru, užsitikrinant kokybišką gyvūno apžiūrą nėštumo metu. Tokiu būdu bus galima įsivertinti kiekvieną specifinį atvejį ir, jei neišaiškinsite jokių rizikos faktorių, jūsų kalė apsišuniuos sėkmingai.